مقاله

تفاوت گیربکس خورشیدی و حلزونی به همراه معایب و مزایا

تفاوت گیربکس خورشیدی و حلزونی به همراه معایب و مزایا

در این مقاله سعی داریم تا در مورد گیربکس خورشیدی و گیربکس حلزونی صحبت کنیم. اینکه هر یک از این گیربکس ها دارای چه معایب یا مزایایی هستند بسیار مهم است. همچنین نحوه کار و کاربرد این گیربکس ها و از چه قطعاتی تشکیل شده اند را نیز شرح می دهیم. بنابراین لازم است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

گیربکس حلزونی چیست ؟

گیربکس حلزونی از یک ماردون فولادی و یک چرخ دنده برنزی یا برنجی تشکیل شده است. گیربکس حلزونی، حرکت سیماتیکی خود را از این چرخ دنده ها فراهم می کند.

نمونه یک گیربکس حلزونی

نمونه یک گیربکس حلزونی

در گیربکس حلزونی شفت ورودی و خروجی به صورت عمود بر هم قرار گرفته اند. بنابراین کاربردهای مختلفی دارند. به غیر از عمودی بودن ورودی و خروجی در گیربکس مذکور به علت برگشت ناپذیری گیربکس های حلزونی در بعضی نسبت ها در سیستم هایی که بالابر هستند از گیربکسهای حلزونی استفاده می شود.

اصلی ترین مزیت های گیربکس حلزونی

• ابعاد مختلف
• هزینه مناسب
• در نسبت های بالای 40 دارای قفل شوندگی هستند.
• به شکل کوپل یا با واسطه امکان کوپل شدن دارند.
• در 6 جهت نسبت دارند.
• در کمترین فضا می توانند نسبت تبدیل های بالا ایجاد کنند.
• با واسطه یا با شکل مستقیم می توانند کوپل شوند.

این مزیت ها سبب شده تا گیربکس حلزونی از پر کاربرد ترین و بهترین گیربکس ها در صنایع گوناگون به شمار بیاید.

عیوب گیربکس حلزونی

در زیر لازم است تا به تعدادی از عیوب گیربکس حلزونی هم اشاره کنیم :

  1. بازده کم
  2. طول عمر مفید کم در قیاس با سایر گیربکس های مشابه
  3. امکان کوپل شدن با توان های کم
  4. دارای سر و صدای زیاد در قیاس با سایر گیربکس ها

در نظر داشته باشید که گیربکس های خورشیدی دارای بیشترین بازدهی و راندمان هستند. این گیربکس ها توانسته اند در حال حاضر دارای بیشترین کاربرد در صنایع گوناگون باشند.
در بین گیربکس های صنعتی، گیربکس های خورشیدی دارای ماکزیمم دنده هستند. در هر مرحله از انتقال قدرت علی رغم گیربکس های دیگر که دارای دو دنده هستند از 5 تا 6 دنده استفاده می کند. به همین دلیل می توان با بهره گیری از این گیربکس از گشتاورهای بالاتر بهره برد.

اصلی ترین مزیت های گیربکس خورشیدی

  • این گیربکس ها دارای توان های بالا برای انتقال هستند.
  • به صورت گیربکس افزاینده می توانند استفاده شوند.
  • بیشترین بازه نسبت تبدیل در بین گیربکس های صنعتی را دارا هستند.
  • دارای بیشترین بازدهی در بین گیربکس های صنعتی هستند.
  • دارای شکل پذیری خوبی هستند.
  • می توان آن ها را با الکتروموتور که دارای دور بالا هستند کوپل کرد.

از گیربکس های خورشیدی می توان در صنایع گوناگون مانند تصفیه خانه ها، پتروشیمی ها، صنایع ذوب فولاد و غیره به مقدار فراوانی بهره برد. در صنایع پمپ سازی از این نوع گیربکس به عنوان مهم ترین جزء مونو پمپ ها استفاده می کنند.

نمونه گیربکس استفاده شده در توربین بادی

نمونه گیربکس استفاده شده در توربین بادی

گیربکس های خورشیدی از طبقه های مختلفی تشکیل می شوند. این دسته بندی وابسته به مقدار دور کمتر متفاوت است. بالمیل از یک مخزن تشکیل شده است که دارای چند چرخنده است. در این سیستم دنده ها بر هم لغزش دارند و به اطراف محور وسطی دنده در حال چرخش هستند. از دیگر مزیت های گیربکس خورشیدی می توان به نگهداری و منتقل ساختن نیروهای خروجی در بلبرینگ ها اشاره کرد که به علت نیروهای شعاعی که بر چرخ دنده ها وارد می شوند ساخته می-شوند.

گیربکس خورشیدی از چه ساخته شده است؟

گیربکس خورشیدی از یک دنده خورشیدی، چند دنده هرزگرد سیاره ای و یک دنده رینگی مانند تشکیل شده است. دنده خورشیدی در وسط گیربکس قرار گرفته است. دنده های سیاره ای به وسیله یک پوسته با هم اتصال دارند و میان دنده رینگی و خورشیدی طوری قرار گرفته اند که از یک سمت با دنده خورشیدی و از سمت دیگر با دنده رینگی دائما درگیری دارند و اطراف این محور در حال چرخش هستند. محورهای هر یک از دنده های رینگی و خورشیدی می توانند به عنوان محورهای خروجی یا ورودی در گیربکس استفاده بشوند.

نمونه گیربکس خورشیدی

نمونه گیربکس خورشیدی

گیربکس های خورشیدی را می توان با توجه به مقدار کم شدن دورها در طبقات مختلفی قرار داد. در هر طبقه نسبت های دور به طور مشخص و جداگانه کم می شوند.

روش کار گیربکس خورشیدی

روش کار گیربکس خورشیدی به این صورت است که اگر یک عضو از این گیربکس ثابت شود ولی عضو دیگر دارای چرخش باشد نتیجه کار، کم شدن گشتاور، افزایش سرعت یا کاهش سرعت و حرکت به شکل معکوس است.
نتیجه کار شما بستگی به این دارد که کدام عضو ثابت بماند و کدام عضو حرکت کند.

در این رابطه به موارد زیر دقت کنید:

1. کم شدن سرعت: چنانچه چرخ دنده حرکت کند و خورشیدی ثابت بماند، قفسه کنترل می شود. این وضعیت دنده 2 است.
2. بالا بردن سرعت: چنانچه خورشیدی ثابت باشد و قفسه دارای حرکت باشد می توانیم افزایش سرعت را مشاهده نماییم چنانچه رینگی ثابت بماند و قفسه چرخش کند، بنابراین خورشیدی از قفسه با سرعت بیشتری می چرخد. لذا سرعت افزایش می یابد.
4. انتقال به صورت مستقیم: چنانچه دو عضو با هم قفل شوند و یا با سرعت های یکسانی بچرخند، کل چرخ دنده های خورشیدی به شکل یک جا عمل می کنند. بنابراین نسبت دور یک به یک خواهد بود.
5. دنده عقب: چنانچه قفسه ثابت باشد و خورشیدی دارای چرخش باشد هرزگردها هرز می-شوند و رینگ را در سمت مخالف در گیربکس حرکت می دهند.
6. خلاصی: زمانی که هیچ کلاچ درگیر نیست و هیچ قفلی درگیر نیست و هیچ باری بر روی موتور نیست وضعیت استارت است.

توضیحات تکمیلی درباره گیربکس حلزونی

گیربکس حلزونی یا مکعبی از یک ماردون فولادی که به صورت سخت کاری پیوست شده و یک چرخدنده حلزونی که معمولا به جنس برنز است تشکیل شده است. گیربکس های حلزونی به علت ساختمان و زوایای خروجی آن ها که به شکل عمود بر هم است دارای کاربردهای زیادی هستند. به علت عملکرد نرم در سیستم های بالابر و آسانسورها که به ایجاد گشتاور نیاز است این گیربکس ها بسیار مورد استفاده هستند. لازم است بدانید که گیربکس ها در سیستم های منتقل ساختن مواد ریز بسیار پر استفاده هستند.
در این نوع گیربکس ها از دو چرخ دنده بشقابی و ماردون استفاده شده است که دنده ماردون از جنس فولاد و جنس چرخدنده بشقابی از فسفر برنز است. در گیربکس حلزونی زوایای میان محورهای خروجی و ورودی 90 درجه است. اسم دیگر این گیربکس ها، گیربکس خروج از بغل است.

راهنمای تهیه گیربکس حلزونی

در این مقاله سعی کردیم تا در مورد گیربکس های حلزونی و خورشیدی توضیحاتی ارائه دهیم. هریک از این گیربکس ها دارای مزایا و معایبی هستند و کاربردهای گوناگونی دارند. قیمت این دو گیربکس نیز متفاوت است.برای به دست آوردن سایر اطلاعات فنی و اخذ راهنمائی از مشاوران متخصص و آگاهی از نحوه خرید آنلاین و ضمانت های فروش کالا می توانید به سایت تکنیک صنعت البرز به عنوان یکی از مراکز معتبر ارائه قطعات و لوازم خودرو مراجعه نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *